Stappen voor het afsluiten van een hypotheek
Doordat het afsluiten van een hypotheek maanden of zelfs jaren kan duren, is het belangrijk om alle stappen te kennen. Hieronder zetten we de belangrijks stappen die jij neemt om de financiering voor een woning te vinden.
1) Oriëntatie op persoonlijke situatie
Voordat je de beslissing neemt om een huis te zoeken, is het handig om een beeld te hebben van financiële situatie. Daarbij kun je je gaan oriënteren over de volgende aspecten van een hypotheek:
- Maximale hypotheek
- Hypotheekrente
- Hypotheekvormen
- Maandlasten
In eerste instantie zou je eerst de maximale hypotheek berekenen, maar je kunt het beste acceptabele maandlasten bepalen op basis van jouw persoonlijke situatie. Ook kun je nadenken over de periode, waarvoor je de rente vast wilt zetten. Hierbij word je aanbevolen om rekening te houden met de hoogte van jouw inkomen en de ontwikkeling daarvan in bijvoorbeeld de komende 20 jaar. Dit moet je ook doen met de samenstelling van het gezin en bijbehorende lasten.
2) Kiezen van hypotheekadviseur
Wanneer je de hypotheekvorm voor jouw woning hebt gekozen, kun je op zoek gaan naar een afhankelijke of onafhankelijke hypotheekadviseur. Als je graag het advies van een bank wilt hebben, kun je alleen de hypotheken kiezen van deze financiële instelling. Indien je een onafhankelijk hypotheekadvies wilt krijgen, heb je een uitgebreide keuze van hypotheken. Daarbij wordt er in samenwerking met een hypotheekadviseur een lening op maat gekozen. Je bezoekt een adviseur als je jouw droomhuis hebt gevonden, wanneer je een bod hebt gedaan of nadat dit is geaccepteerd. Als je een hypotheek gaat afsluiten, kun je een van de volgende vormen van advies kiezen:
Traditioneel advies
Dit is het advies dat je van een adviseur bij een bank of tussenpersoon krijgt.
Execution-only
Hierbij is er niet echt sprake van een advies, omdat je zelf jouw hypotheek regelt. Bij een execution-only hypotheek ben je wel verplicht om een kennis- en ervaringstoets af te leggen. Toch moet je je afvragen of een execution-only hypotheek verstandig is, want je bent verantwoordelijk voor alle eventuele misstappen.
Online hypotheekadvies
Bij dit advies heb je online contact met een hypotheekadviseur. Hierbij word je geadviseerd om zo veel mogelijk aspecten van jouw hypotheek van te tevoren te bepalen. Op deze manier kun je immers kosten besparen voor jouw hypotheekadvies.
3) Keuze voor hypotheekvorm
Nadat je kennis hebt gemaakt met de hypotheekadviseur, kunnen jullie in bijvoorbeeld een gratis inventarisatiegesprek de aspecten van de hypotheken bespreken die jij voor ogen hebt. Denk bijvoorbeeld aan de hypotheekvorm, extra verzekeringen, budget en toekomstplannen. Aan de hand van onder andere deze gegevens zal hij met een aantal offertes komen die op jouw wensen aansluiten.
4) Bespreking van hypotheekoffertes
Als je tevreden bent over de hypotheekadviseur, kan hij een begin maken met de aanvraag van de hypotheekofferte. In deze offerte vind je onder andere het hypotheekbedrag, de kosten, het rentepercentage, de voorwaarden en de maandlasten. Vervolgens nemen jij en jouw hypotheekadviseur de offerte door, zodat je geen twijfels hebt. Ondertussen moet je ook contact opnemen met een taxateur. De bank wil immers weten wat het huis waard is. Dit is echter niet altijd nodig bij een nieuwbouwwoning. Naast de taxatie kun je een aanvraag doen voor een bouwkundige keuring. Indien je dat als ontbindende voorwaarde in jouw koopcontract hebt opgenomen, kun je de woning niet kopen als er veel achterstallig onderhoud is. Daarna teken jij de offerte en later ga je de gevraagde hypotheekpapieren verzamelen. Verder stemt de hypotheekadviseur de getekende hypotheekofferte en de documenten, die erbij horen, af met de bank. Dan moet je wachten totdat de bank de aanvraag goed heeft gekeurd voordat je jouw hypotheek kunt afsluiten.
5) Financiële afhandeling bij de notaris
Indien de bank akkoord is gegaan met de hypotheekofferte, kun je een afspraak gaan maken met jouw notaris. Doordat je uit verschillende notarissen kunt kiezen, word je aangeraden om de verschillende tarieven van deze organisaties te vergelijken. Als je eigen geld voor de financiering gaat inleggen, word je aanbevolen om met de notaris de datum af te spreken wanneer dit binnen moet komen. Nadat jouw hypotheek bij de notaris is afgehandeld, is het een tip om de volgende acties te volgen:
- Kijk of alle verzekeringen op orde. Dit geldt vooral voor de woonhuisverzekering (opstal) of de inboedelverzekering.
- Zorg dat je genoeg geld op de rekening hebt op de dag van de maandelijkse incasso.
- Aanvragen of aanpassen van jouw Voorlopige teruggave bij de Belastingdienst.
6) Hypotheek onderhouden met adviseur
Nadat je de administratie voor jouw hypotheek met de notaris hebt afgehandeld, kun je eens per jaar even goed kijken of de lening bij jouw situatie past. Bij grote veranderingen in jouw gezin en inkomen kun je beslissen om jouw hypotheek aan te passen. Hiervoor word je geadviseerd om zo snel mogelijk contact op te nemen met jouw hypotheekadviseur. In een oriëntatiegesprek kan er worden of aanpassing nodig is. Op deze manier zorg je dat de hypotheek altijd bij jouw persoonlijke situatie en wensen past.
Handige tips bij jouw hypotheek afsluiten
Als je binnenkort een adviesgesprek hebt met jouw hypotheekadviseur, kun je het beste de benodigde documenten verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan: het pensioenoverzicht, salarisstrook, legitimatiebewijs, bewijsstukken van eigen vermogen en eventuele leningen, het koopcontract, het taxatierapport en een bewijs van overlijdensrisicoverzekering. Wil je graag alle documenten weten die je moet aanleveren? En zou je alle bovenstaande stappen nog een keer rustig willen doornemen? Neem hem door op jouw gemak en kies de hypotheek die bij jou past.