Maandlasten
Als je jouw hypotheekrente wilt vastzetten, heb je twee soorten rente:
Vaste rente
Bij deze vorm van rente spreek je met jouw hypotheekverstrekker af dat het rentepercentage voor jouw hypotheek voor een bepaalde niet verandert.
Voordelen
Als je voor een vaste rente kiest, weet je precies de hoogte van de maandlasten die je moet betalen gedurende de looptijd van de rentevaste periode. Ook zullen eventuele rentestijgingen de hoogte van jouw maandlasten niet beïnvloeden. Jouw rente staat namelijk vast.
Nadelen
Doordat je voor een vaste hypotheekrente kiest, zal je niks merken van eventuele renteveranderingen. Dit betekent dat je niet van rentedalingen zou kunnen profiteren. Jouw maandlasten zullen immers niet dalen, maar gelijk blijven. Een ander nadeel is gerelateerd aan de hoogte van de rente. Een hypotheekrente vastzetten betekent dat je voor een lange periode veel maandlasten zult betalen. de rente die je moet betalen.
Variabele rente
Bij deze rentevorm zal jouw hypotheekrentetarief altijd veranderen. De hoogte van de variabele rente is afhankelijk van het Euribor-tarief. Dit is de hypotheekrente waartegen Europese banken elkaar geld uitlenen. Als deze rente stijgt, zal je meer rentekosten hebben voor jouw hypotheek.
Voordelen
Het enige voordeel van de variabele rente is een eventuele daling van het Euribor-tarief. Als deze rente daalt, zal je direct daarvan profiteren.
Nadelen
Als je voor een variabele rente kiest, moet je je voor hogere maandlasten voorbereiden. Je moet ongetwijfeld weten dat je er financieel sterk genoeg voor staat om eventuele schommelingen op te vangen. Hier wordt ook rekening mee gehouden bij de aanvraag voor een hypotheek.
Beste rentevaste periode
De rentevaste periode is de tijd waarvoor je jouw hypotheekrente gaat vastzetten. Over het algemeen kun je jouw hypotheek vastzetten voor de volgende periodes: 5, 10, 20 of 30 jaar. De meest gekozen rentevaste periode is 20 jaar, want het biedt jou zekerheid en een scherpe rente. Bovendien kunnen veel mensen deze periode goed overzien en ze beschouwen deze als flexibel. Als je jouw rente gaat vastzetten, kun je het beste naar jouw eigen financiële situatie kijken en rekening houden met jouw wensen.
Waar moet je rekening als jij jouw hypotheekrente gaat vastzetten?
Ga je binnenkort jouw rente vastzetten? Dan word je aangeraden om rekening te houden met de volgende aspecten:
Verwachte renteontwikkeling
Zoals je boven hebt gelezen, is de keuze voor een rentevorm afhankelijk van de actuele rentestanden. Als je denkt dat de rente in de komende maanden niet gaat veranderen, kun je het beste voor een lange rentevaste periode gaan. Indien je een rentedaling verwacht, word je aangeraden om voor een korte rentevaste periode te gaan.
Hoogte van hypotheekschuld
Daarnaast kun je het beste rekening houden met jouw hypotheeksom als je jouw hypotheekrente gaat vastzetten. De hoogte van jouw maandlasten is immers afhankelijk van eventuele rentestijgingen. Als jij een hoge hypotheekschuld ten opzichte van jouw inkomen hebt, zal je het heel moeilijk worden om rond te komen bij een rentestijging. In deze situatie kun je het beste jouw rente vastzetten.
Periode in koopwoning
Voordat je jouw hypotheekrente gaat vastzetten, word je aangeraden om rekening te houden met de periode die jij in jouw koopwoning wilt doorbrengen. Als jij bijvoorbeeld 10 jaar in jouw huis woont en een rentevaste periode van 20 jaar kiest, zal je in die 10 jaar de rente betalen voor de gekozen rentevaste periode. Wil jij alsnog deze keuze maken? Dan kun je het beste de rente langer vastzetten, zodat je die mee kunt nemen bij een verhuizing. Daardoor kun je van deze rente blijven profiteren. Bij deze beslissing word je aanbevolen om contact op te nemen met jouw hypotheekadviseur.