Mara (27)
Mijn eerste hypotheek met mijn vriend afgesloten dankzij de gids. Lekker overzichtelijk!
Je wilt graag jouw hypotheek overnemen na een scheiding. Dit vereist veel tijd en energie, omdat er rekening moet worden gehouden met jouw ex-partner. Zo moet je kijken of een hypotheek overnemen financieel verantwoord is, want je moet opnieuw naar de notaris gaan om alle papieren te regelen. Ook moet je samen met jouw ex bepalen of jij in het oude huis blijft wonen en de verdeling van alle goederen. Ben je benieuwd naar handige tips om dit proces zo goed mogelijk te doorlopen? Hieronder vind je alle stappen voor het overnemen van een hypothecaire lening.
Als je een hypotheek gaat overnemen, zou je de volgende stappen nemen:
Allereerst moet je de waarde van jullie oude woning bepalen. Je kunt het beste over de keuze van een taxateur denken bij het uitvoeren van de taxatie. Hierbij word je aangeraden om met jouw ex-partner over de taxatie te overleggen. Jullie moeten immers bepalen of de taxatie bindend is, zodat jullie er geen ruzie over krijgen. Als dit bijvoorbeeld te moeilijk is, kunnen jullie voor twee makelaars kiezen en het verschil ervan als taxatiewaarde te nemen. Verder zou je je kunnen afvragen of een woning in bewoonde staat of leeg moet worden getaxeerd. Een leegstaande woning heeft immers een hogere waarde dan een huis in bewoonde staat. Vervolgens laat je de verkoopprijs, die door een makelaar wordt bepaald, en WOZ-waarde laten bemiddelen. Jullie keuze is afhankelijk van jullie situatie en verstandhouding.
Hierbij wordt een onderscheid gemaakt in het jaar, waar je in gemeenschap van goederen bent getrouwd:
Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, is de helft van de onderwaarde of de helft van de overwaarde van jou. Dit is ook het geval als de woning voor het huwelijk van één van jullie was.
Per 1 januari 2018 moet iedereen in beperkte gemeenschap van goederen trouwen. Ben je na 1 januari 2018 getrouwd en wil je graag jouw hypotheek overnemen na scheiding? Dan blijft het huis na de echtscheiding van jou, tenzij het anders in jullie huwelijkse voorwaarden staat vermeld.
Als je onder huwelijkse voorwaarden trouwt, is een hypotheek overnemen afhankelijk van jullie eigen afspraken en de verdeling van de bezittingen. Is de koopwoning van jou? Dan heb je ook recht op overwaarde. Indien de waarde van het huis in waarde is gestegen door gezamenlijke investeringen, behoort de waardestijging tot jullie vermogen en jullie kunnen de overwaarde delen.
De laatste stap van een hypotheek overnemen is het uitkopen van partner. Hierbij ga je van gemeenschap van goederen uit en je betaalt jouw ex-partner de helft van de overwaarde. Als er sprake is van restschuld, dan moet jouw ex de helft van de onderwaarde betalen.
In de meeste gevallen heeft degene die in het huis blijft wonen, niet genoeg geld om de ex-partner uit te kopen. Als je het geld niet hebt, word je aangeraden om met jouw hypotheekverstrekker te overleggen. Jullie kunnen afspreken om de hypotheek te verhogen. Daardoor blijf je in jouw huis wonen en je kunt meteen het deel van de woning betalen, waar de andere persoon recht op heeft.
Jouw hypotheekadviseur kan de totale kosten voor jou uitrekenen en de fiscale gevolgen aan jou vertellen. Je moet misschien een boeterente betalen, omdat jullie de hypotheek voor de afgesproken datum aflossen. Of je zou jouw hypotheek oversluiten om van lage hypotheekrente te profiteren. Als je het hypotheekdeel van jouw ex-partner overneemt, moet je dit deel binnen 360 maanden annuïtair aflossen. Daardoor zouden gevolgen zijn voor het aftrekbare deel van jouw hypotheekrente. Indien de hypotheekverstrekker akkoord gaat met de verhoging van de hypotheek, dan kun jij in jouw huis blijven wonen. Als deze partij niet akkoord gaat, dan zijn jij en jouw ex-partner verplicht om jullie woning te verkopen. Een andere optie is de hypotheek op jullie namen te laten staan. Let op! Als je voor deze optie gaat, ben je op papier verplicht om alle hypotheekgerelateerde zaken samen te bespreken.
Als de hypotheekverstrekker akkoord is gegaan, moet je naar de notaris gaan voor de akte van verdeling. In dit document wordt jullie gezamenlijk bezit van het huis ongedaan gemaakt en de woning wordt alleen op jouw naam gezet. Het is altijd verplicht om de akte van verdeling te tekenen als het huis gezamenlijk bezit is. Dit betekent dat de echtscheidingsconvenant onvoldoende is. Dus de akte van verdeling is noodzakelijk om een woning op een naam te zetten en deze bij het kadaster te schrijven.
Is een hypotheek overnemen na scheiding altijd een verstandige keuze? Als je dit doet, betaal je geen overdrachtsbelasting. Daarnaast bespaar je kosten voor verhuizing. Bovendien hoef je geen geld te betalen voor het opknappen en inrichten van het nieuwe huis. Verder zou je praktische redenen kunnen overwegen. Aan de ene kant kunnen kinderen op hun oude school blijven en dezelfde vrienden behouden. Doordat ze zich in een vertrouwde omgeving bevinden, kunnen ze makkelijker opgroeien. Aan de andere kant kan het erg pijnlijk zijn om in het oude huis te blijven. De herinneringen kunnen immers voor een moeilijk moment zorgen.
Kies de beste hypotheek!
Wij helpen jou met het vinden van de beste hypotheek voor jou. Vraag gratis naar het adviesplan en kies de hypotheekadviseur voor de hypotheek die het beste jouw situatie en wensen past!
Houd rekening met jouw budget, wensen en natuurlijk toekomstplannen.
Kijk en vergelijk meer dan 1.000 gecertificeerde afhankelijke en onafhankelijke hypotheekadviseurs in Nederland.
Teken de laatste papieren met jouw hypotheekadviseur om eindelijk jouw droomwoning te hebben.
Mijn eerste hypotheek met mijn vriend afgesloten dankzij de gids. Lekker overzichtelijk!
Eindelijk mijn hypotheek overgesloten voor meer financiële ruimte.
De adviseur uit de gids heeft mij alles kunnen uitleggen. Ik mocht alle papieren meenemen en alles op mijn tempo doornemen.
Het onafhankelijk advies was echt een goede beslissing. Ik had gelukkig meer keuze en ik vond een hypotheek die echt bij mijn gezin past.
Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan van een hypotheekadviseur bij u uit de buurt. Eenvoudiger kan het niet!
Offerte aanvragen