Welke hypotheek kan een doorstromer meenemen?
In principe mag je elke hypotheekvorm meenemen voor jouw nieuwe lening. Toch moet je op de datum letten, waarop je jouw eerste hypotheek hebt afgesloten. Als je deze lening voor 2013 hebt afgesloten, dan mag je als doorstromer de hypotheekvorm houden. Wil je liever een extra lening hebben? In dit geval moet je tussen een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek kiezen.
Waar moet je rekening houden bij het meenemen van een hypotheek?
Als je een hypotheek gaat meenemen, moet je naar de volgende aspecten komen voor alle doorstromers:
Overbruggingshypotheek
Indien je een woning koopt, terwijl je jouw oude huis nog niet hebt verkocht, heb je de mogelijkheid om een overbruggingshypotheek af te sluiten. Hierbij sluit je een extra lening af boven je bestaande hypotheek. Je kunt alleen een overbruggingshypotheek afsluiten als je overwaarde verwacht voor jouw oude woning. Je lost deze hypotheek af op het moment dat je jouw oude huis verkoopt. Doordat de hypotheekverstrekker extra risico loopt, zijn de rentekosten van voor alle doorstromers van hypotheken erg hoog.
Bijlenregeling
Bij het verkopen van jouw oude huis en het aankopen van een woning, kun je in aanmerking komen voor de bijleenregeling. Dit is alleen in het geval van overwaarde, omdat jouw oude woning een hogere waarde moet hebben dan de jouw nieuwe huis. Als dit niet het geval is, mogen doorstromers geen hypotheken meeverhuizen.
Restschuld
Als de verkoopprijs van jouw woning lager is dan jouw hypotheekschuld, heb je restschuld en het is heel moeilijk om dit in een nieuwe lening mee te nemen. Voordat je jouw hypotheek gaat meenemen, kun je het beste contact opnemen met jouw hypotheekadviseur.
Lopende verzekeringen
Bij het meenemen van een hypotheek hoef je meestal geen nieuwe verzekeringen af te sluiten, want je kunt ze aan jouw nieuwe hypotheek koppelen. Hierbij moet je jouw bank op de hoogte houden van alle verzekeringen. De bankmedewerkers hebben ze op tijd nodig voor bewijs.