Waarom moet je eigenwoningforfait meetellen?
Deze bijtelling is een bedrag dat boven jouw belastbaar inkomen komt. De fiscus ziet deze bijtelling als fictieve extra inkomsten uit jouw. In andere woorden, dit is een vergoeding voor het woongenot van jouw eigen woning. Aan de ene kant kan dit erg ridicuul overkomen. Je betaalt namelijk al genoeg aan hypotheeklasten en overdrachtsbelasting. Aan andere kant is dit volkomen normaal voor de Belastingdienst, omdat deze jouw huis als een bron van inkomsten ziet. Je bouwt immers een vermogen op en je zou jouw huis, of een deel ervan, voor extra inkomsten kunnen verhuren.
Berekening
Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van jouw huis. Deze waarde wordt elk jaar door jouw gemeente opnieuw vastgesteld. Als je belastingaangifte over het afgelopen jaar doet, moet je altijd van de WOZ-waarde per 1 januari ervan uitgaan. Als jij bijvoorbeeld in mei 2019 belastingaangifte doet over het jaar 2018, moet je dus de WOZ-waarde van 1 januari 2018 nemen. Dit betekent dat je de WOZ-waarde per 1 januari 2019 niet moet gebruiken.
Verhuizen
Ga je in het jaar verhuizen waarover je belastingaangifte doet? Dan hoor je voor zowel de oude als nieuwe woning het eigenwoningforfait op te geven. Dit doe je voor de periode die je op het betreffende adres stond ingeschreven.
Nieuwbouwwoning
Als een nieuwbouwwoning hebt gekocht die in aanbouw is, ben je niet verplicht om eigenwoningforfait mee te tellen. Dit doe je over de periode vanaf dat je intrekt. Dit is ook het geval als je verhuist en jouw oude woning nog te koop staat. Let wel op dat je jouw huis niet hebt verhuurd.
Buitenland
Werk en woon je in het buitenland? En heb je nog steeds een huis in Nederland? Dan ziet de fiscus dit huis als fictieve bron van inkomsten. Dit betekent dat de bijtelling boven jouw belastbaar inkomen wordt opgeteld.