Hypotheekvormen bij scheiding
Als je een hypotheek na scheiding gaat regelen, word je aanbevolen om naar de volgende hypotheeknormen te kijken:
- Per 1 januari 2013 moet je een nieuwe hypotheek in 30 jaar annuïtair of lineair aflossen, als je hypotheekrente wilt krijgen.
- Je mag alleen een oude hypotheek oversluiten onder de oude voorwaarden als de nieuwe hypothecaire lening lager is dan de oude lening. Als je de bestaande hypotheek verhoogt, is de hypotheekrente voor het extra geleende bedrag alleen fiscaal aftrekbaar als je dit volledig aflost. Ook is dit het geval, als je het geleende bedrag binnen 30 jaar annuïtair of lineair aflost.
- Tot 1 januari 2013 kon je maximaal 130% van de waarde van de woning lenen. Vanaf 2018 mag je maximaal 100% van de woningwaarde lenen voor een hypotheek na scheiding.
Moet je altijd de hypotheeknormen volgen na een echtscheiding?
Een nieuwe hypotheek bij scheiding wordt duurder, als de hypotheekverstrekker de hypotheeknormen volgt. Zo kan deze partij van mening zijn dat jij de hypotheek niet kunt overnemen als jij in het huis blijft wonen. Maar deze normen zijn gemaakt om consumenten te benadelen. De huidige hypotheeknormen zijn juist bedoeld om jou tegen een te hoge lening te beschermen als jij een nieuwe woning wilt hebben. Alle hypotheekverstrekkers mogen bij bepaalde situaties van de regels van de AFM afwijken. Hiervoor kun je het beste contact opnemen met jouw hypotheekverstrekker en een hypotheek bij scheiding afsluiten.
Wat doe je met jouw hypotheek bij scheiding?
Als je door een scheiding gaat, zal een van jullie hoofdelijk aansprakelijk blijven voor de hypotheek die werd afgesloten. Alle hypotheekverstrekkers beschouwen deze situatie als een nieuwe lening:
- De hypotheekverstrekkers kijken of de achterblijver alle lasten in zijn eentje kan betalen. Hierbij houden ze rekening met hypotheekvormen die worden gevolgd.
- De hypotheekverstrekkers nemen het inkomen van degene die in de oude woning blijft wonen onder de loep. Daarnaast houden ze rekening met de waarde van het huis.
Hypotheekrenteaftrek bij scheiding
De bestaande hypotheken van gehuwden worden als 50% schuld voor de één en 50% voor de andere gezien door de Belastingdienst. Mits er veranderingen in de huwelijkse voorwaarden zijn opgenomen. Wil jij jouw ex-partner uitkopen en een nieuwe lening afsluiten? Dan ziet de Belastingdienst dit als een nieuwe hypotheekschuld. Als je alsnog in aanmerking wilt komen voor de volledige hypotheekrenteaftrek, moet je de nieuwe hypotheek binnen 30 jaar annuïtair of lineair aflossen. Blijf je in het oude huis wonen? Dan heb je met de volgende scenario's te maken bij een hypotheek na scheiding:
Jouw ex-partner betaalt de helft van de rente
Eerste twee jaar
- De rente is in de eerste twee jaar na het vertrek van jouw ex-partner aftrekbaar. Deze persoon moet de helft van het eigenwoningforfait opgeven en hij mag dit bedrag als alimentatie aftrekken.
- Jij geeft een deel van het eigenwoningforfait als ontvangen alimentatie aan. Daarnaast geeft jouw ex-partner de helft van deze bijtelling op en deze persoon mag dit bedrag als betaalde partneralimentatie aftrekken.
Jouw ex-partner betaalt alle rente
Eerste twee jaar
- Jouw ex kan de helft van de rente tot 24 maanden na vertrek aftrekken.
- Jouw ex kan de andere helft van de rente als betaalde alimentatie aftrekken. Jij moet dat deel van de hypotheekrente als ontvangen alimentatie opgeven. Je moet hierover belasting betalen. Verder mag je hetzelfde bedrag als rente voor jouw eigen woning aftrekken.
- Jullie geven allebei de helft van het eigenwoningforfait op.
Na twee jaar is de hypotheekrente niet meer aftrekbaar. Daarna moet de vertrokken partner de helft van de WOZ-waarde van de woning in box 3 opnemen. Deze persoon mag de lening voor dit huis van zijn vermogen in box 3 aftrekken.
Huis verkopen na echtscheiding
Na een echtscheiding kunnen jullie de oude woning verkopen. Na de verkoop wordt jouw hypotheek afgelost en jullie moeten allebei opnieuw een nieuwe hypotheek. Als er overwaarde is, moet je rekening houden met de eigenwoningreserve. Je kunt de overwaarde gebruiken om een nieuw huis te kopen. In dit geval is de hypotheek bij scheiding voor (dat deel van) de hypotheek fiscaal niet meer aftrekbaar. Bovendien zou er sprake kunnen zijn van restschuld. Verder kan NHG in een aantal situaties de restschuld kwijtschelden, als jullie een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebben afgesloten. Doordat belastingregels als ingewikkeld kunnen worden gezien, is het daarom aangeraden om contact op te nemen met een belastingadviseur.
Hypotheek overnemen
Wil je graag weten om een hypotheek over te nemen? Lees verder om meer te leren over het overnemen van een hypotheek na scheiding.